Hodnotili prácu referentov - špecialistov v rómskych komunitách

02.07.2008 Prešov

Prešov 2. júla (TASR) – Vedenie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove (KR PZ) hodnotilo dnes na konferencii činnosť referentov - špecialistov, ktorí od 1. januára 2007 do konca júna 2008 pôsobili v rómskych ...
V súčasnosti na území kraja pracuje 26 špecialistov z radov policajtov v 34 komunitách, v ktorých žije viac ako 36.500 obyvateľov rómskej národnosti.
\"Hlavnou náplňou práce špecialistu je v prvom rade dohľad nad dodržiavaním verejného poriadku v pridelených komunitách a objasňovanie priestupkov a trestnej činnosti. V rámci svojho pôsobenia sa zúčastňujú na pravidelných stretnutiach s predstaviteľmi štátnej správy, obecných samospráv, terénnymi sociálnymi pracovníkmi, mimovládnymi organizáciami a zástupcami rómskych komunít. Počas stretnutí analyzujú celkovú situáciu a problémy v komunite, ktoré vedú k protiprávnemu konaniu a snažia sa vytvoriť podmienky na zvýšenie právneho vedomia obyvateľov osád, \" uviedol pre TASR zástupca riaditeľa KR PZ v Prešove Karol Korpáš.
V hodnotenom období referenti – špecialisti absolvovali v kraji viac ako 9000 stretnutí, na ktorých sa zaoberali problematikou rómskych spoluobčanov a 113-krát sa zúčastnili na zasadnutiach obecných zastupiteľstiev. V pridelených komunitách zaznamenali počas svojho pôsobenia samotní špecialisti 325 trestných činov, z ktorých sa im podarilo 310 objasniť.
\"Môžeme konštatovať, že tento projekt prináša pozitívne výsledky. Za posledného jeden a pol roka sa v osadách výrazne zlepšila bezpečnostná situácia, došlo k zníženie počtu trestných činov v oblasti krádeží drevnej hmoty a poľnohospodárskych produktov. Rovnako sme zaznamenali aj zlepšenie situácie v prípade ohrozovania mravnej výchovy detí a mládeže, \" dodal Korpáš. Z hodnotiacej správy projektu vyplýva, že v tomto období v pridelených komunitách nedošlo k hrubému narušeniu verejného poriadku, nezaznamenali sociálne nepokoje a nevyskytli sa prípady rasovo motivovaných trestných činov. Policajti však naďalej evidujú porušovanie verejného poriadku najmä počas vyplácania sociálnych dávok. Najväčšie problémy majú pri objasňovaní trestných činov súvisiacich s úžerou. Ako uviedol garant projektu Peter Sučko, \"objasňovanie úžery v rómskych komunitách je zložité. Rómovia často nahlasujú takéto prípady, ale vzápätí v prípravnom alebo v súdnom konaní svoje výpovede menia, pretože sa obávajú, že od úžerníkov nedostanú ďalšie peniaze. \"
Projekt policajtov – špecialistov pozitívne hodnotia aj samotné obce. Ako uviedol starosta Žehne v okrese Prešov Andrej Lazor, \"v našej obci máme 430 Rómov. V poslednom období sa vďaka spolupráci s príslušnými policajtmi podarilo výrazným spôsobom eliminovať najmä krádeže v rodinných domoch a v predajni potravín. Ak sme mali v predošlom období viac ako sedem takýchto prípadov ročne, od roku 2007 sme zaznamenali len jednu väčšiu krádež v našej obci. Musím podotknúť, že si policajti najmä svojou preventívnou činnosťou vybudovali rešpekt a Rómovia ich vnímajú úplne inak ako v predchádzajúcom období. Nazývajú ich naši policajti. \"
Referenti sa v rámci svojej preventívnej činnosti od januára 2007 zúčastnili na 323 besedách a prednáškach, ktoré pripravili pre obyvateľov obcí a žiakov základných škôl.
S policajnými špecialistami úzko spolupracuje aj Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVpRK SR), ktorý sa snaží spoločným postupom dosiahnuť zvýšenie kvality života v rómskych osadách. \"Naším cieľom je vybudovanie systému spolupráce policajných referentov – špecialistov s terénnymi sociálnymi pracovníkmi a rómskymi asistentmi učiteľa. Chceme tak vytvoriť komplexný model práce v komunitách na celom Slovensku, \" povedal pre TASR Ivan Mirga z ÚSVpRK SR.
V nasledujúcom období bude Prezídium Policajného zboru klásť dôraz najmä na to, aby policajní špecialisti odslúžili v pridelených komunitách minimálne 70 percent pracovného fondu. Každý referent-špecialista prešiel krátkodobým vzdelávaním, ktoré zabezpečovala Stredná odborná škola PZ v Bratislave.
 

Vyberte región